Mi legyen a neve a július 20-án felküldendő ballonnak? - Lezárva

Leírás: 

Legyetek részesei egyesületünk magas-légköri ballon projektjének! Segítsetek nevet találni az alábbi szavazással ballonunknak!

S gyertek el július 20-án délelőtt Ajkára a felbocsájtásra, hogy együtt izguljunk a küldetés sikeréért!

Ünnepeljétek velünk a Holdra szállás 50. évfordulóját!

 

B.Cs.E. Enterprise
20% (30 votes)
Ad Astra
9% (14 votes)
Táltos
8% (12 votes)
Űrbatyu
53% (80 votes)
Albatrosz
10% (15 votes)
Total votes: 151
Magyarázat: 

B.Cs.E. Enterprise

Aki a csillagokat, a távoli világokat, a hipotetikus idegen életformákat szereti, az mind találkozott már a Star Trek televíziós sorozat híres űrhajójával a U.S.S. Enterprise-al. E csillaghajó feladata kitolni az emberi megismerés határait, új civilizációk, új életformák felkutatása, s hogy eljusson oda, ahová még senki nem merészkedett. Ballonunkat hasonló célokkal szeretnénk útjára bocsájtani egy olyan légköri tartományba, mely a „legvégső határ”, az űr egyik előszobájaként is felfogható. A sorozatbeli Enterprise legénysége igen sokféle egyénből áll, egy közös van bennük: az ismeretlen megismerésének vágya. Ez a vágy kapcsol össze minket, hogy lélekben együtt utazzunk a világűr határához, s egy „legénységként” várjuk a ballon első felvételeit erről az egzotikus határvidékről.

Ad Astra

Latin eredetű kifejezés, melynek jelentése: "a csillagokig". Eredetileg Vergiliustól származik: „Így jutunk el a csillagokig – Sic imur ad astra.” De más fordításban úgy is értelmezhető, hogy: „Így jutunk el a dicsőségbe.” A BCsE ezzel a projektjével valóban az űr alsó határáig, szinte a csillagokig szeretne eljutni; amely talán az eddigi legnagyobb lépés az egyesület életében, s valóban felfogható akár dicsőségként is! Ráadásul a névnek van egyfajta nőies csengése – ez arra utal, hogy a történelem során rengeteg vízi, égi vagy más járműnek (esetleg járműegységnek) adtak női vagy nőies hangzású nevet. Igaz, az ilyen jellegű névadás egyes helyeken annyira jelzett szerencsét, mint amennyire más kultúrákban babonából szerencsétlenséget – de azt ne feledjük, hogy ma is rengeteg gépet nőiseítenek gazdáik!

Táltos

A táltos az ősi magyar hitvilág egyik kiemelkedő alakja, sőt, semmilyen más kultúrában nem jelenik meg, csak a pogány magyar sámánisztikus ősvallásban. A táltos a törzs központi alakja volt: vallási vezető, gyógyító, politikai tanácsadó, akinek azonban táltossá válása során rengeteg próbatételen kellett átesnie – ahogy majd a ballonunknak is. Az egyik ilyen, amit el is kellett sajátítani, az egy meditáció-szerű révülés volt, melynek során a lelke akár a csillagokig is eljuthatott – amint a ballonunkkal is szeretnénk ezt a határt elérni. Az egyik leghíresebb táltos alakját máig is őrzi egy csillagkép, a Göncöl-szekér. Göncöl értette a csillagokat, s halálakor teste is közéjük távozott.

Űrbatyu

Csak úgy...

Albatrosz

Remélhetőleg a ballon is olyan könnyedén és szépen fog "repülni", mint egy albatrosz.