Rendelhető programjaink

Egyesületünk fő profilja különféle csillagászati bemutatók tartása. Tevékenységünk elsősorban Veszprém megyére terjed ki, de szívesen vállalunk más régiókban is előadásokat. Legyen szó óvodáról, általános és közép-, illetve erdei iskoláról, céges családi napról, nyári vagy csapatépítő táborról, falu- és gyereknapokról, vagy éppen idősek otthonáról – mi mindenféle helyszínhez és rendezvényhez képesek vagyunk igazodni!

Célunk nemcsak a csillagászat megszerettetése, hanem egy átfogó természettudományos ismeretterjesztés is; amely több tudományágat felölel, mint a geológia, a paleontológia vagy az ásványtan. Változatos műszereinknek és szemléltető eszközeinknek hála, bármely programunk garantáltan intenzív és interaktív élményt biztosít a résztvevőknek! Mivel több tagunk is pedagógusi végzettséggel rendelkezik, nagy figyelmet fordítunk az adott korosztály életkori sajátosságaira; mindezt a kért program összeállításánál is figyelembe vesszük!

Programjaink általában két részből állnak! Egy – igény szerint választott – interaktív előadás (általában Power Pointos vetítéssel), melyet csillagászati távcsöves bemutató követ – legyen akár éjjel, akár nappal. A programok igény szerint variálhatóak; egyedi kérés alapján is tartunk előadást; és vannak speciális témáink is, melyekről honlapunkon érdeklődhet. Áraink tartósan alacsonyak és versenyképesek. Megállapodás egyéni megbeszélés szerint!

 

I. Interaktív vetítések:

1. „Az égi kövek rejtélyes világa”:

Időutazásban veszünk részt, és testközelbe hozunk egy valóban „földönkívüli” világot!

Egyik legnépszerűbb és legizgalmasabb előadásunk, melyben az érdeklődők megismerkedhetnek a meteoritok csodálatos világával, miközben kézbe is vehetik azokat. E program országosan egyedinek mondható, mivel kizárólag az egyesületünk foglalkozik interaktív meteorit-bemutatókkal! Gyűjteményünk igen változatos, és egyre bővül. Az előadás alatt az érdeklődők megtudhatják, hogy mit tartanak a kezükben, honnan származnak, miből állnak, hogyan gyűjtik, ismerik fel és különböztetik meg az égből hullott köveket. A gyűjtemény ismert illetve ritka, különleges darabokat is tartalmaz. Nemcsak meteoritok, hanem azok becsapódása által létrehozott kőzetek – impaktitek és tektitek – is megtekinthetőek. Minden darab kézbe vehető és megvizsgálható. Előadás közben ugyanis egy nagy teljesítményű sztereó-mikroszkóp segítségével tanulmányozzuk a földönkívüli köveket, miközben egy-egy darabról izgalmas információkat tudhatunk meg. A meteoritok rejtélyes világa által átfogó képet kapunk Naprendszerünk születéséről is. Az előadást minden korosztálynak ajánljuk! A program hossza 1-1,5 óra; egyéni kérésre lehet hosszabb is! 

2. „Séta a naprendszerben”:

Főként óvodás, általános iskolás korosztálynak ajánljuk ezt a virtuális űrutazást! Előadóink segítségével egy képzeletbeli űrhajón látogatjuk végig naprendszerünk bolygóit; Holdunkat és más planéták égi kísérőit. A fantázia segítségével mindenki könnyen elképzelheti, hogy milyen lenne landolni a Marson, mi rejtőzhet az Európa nevű hold jégkérge alatt, vagy mi várna ránk az aszteroida-övezetben. Közben érdekes információkat hallhatunk az adott égitestről. A körülbelül egy óra hosszú előadást – a vetítés mellett – az egyesület mozgatható Naprendszer-modellje, kráter- és bolygófelszín-modellek, 3D nyomtatási technikával készített tapogatható domborított égitest gömbök, valamint társulatunk egyedi meteorit-gyűjteményének bemutatása teszi még feledhetetlenebbé.                  

3. „Virtuális űrutazás – Ballonnal a csillagokig”:

A virtuális valóságban való kalandozás immár nem tudományos fantasztikum! A BCSE ezúttal olyan utazásra invitálja közönségét, amelyben még soha nem lehetett része!

A „Virtuális űrutazás – Ballonnal a csillagokig” című 60 perces előadással induló programunkon az érdeklődők megismerkedhetnek az Űrbatyu II küldetésének legizgalmasabb részleteivel, miközben sok érdekességet tudhatnak meg bolygónk légköréről és a közeli világűrről is.

2020-ban elkészítettük Magyarország első 360 fokos szögben rögzített sztratoszféra videóját a világűr határára küldött Űrbatyu II nevű ballonunk fedélzetéről. A különleges térbeli videó, a színesen illusztrált prezentáció után két darab Oculus Quest 2 VR szemüveggel mennyei magaslatokból tárja fel bolygónkat. Miközben hazánk nyugati része fölött tesznek „űrsétát”, letekintve megcsodálhatják a Duna ezüstösen kígyózó szalagját vagy a fenséges Balatont. Nyugat felé pillantva még az Adriai-tenger is megpillantható.

E speciális szemüvegekkel meghökkentő élmény ezt a különleges, minden irányban rögzített videót szemlélni, s közben elmerülni az alattunk feltűnő sok apró részletben vagy feltekintve látni az űr rideg feketeségét. A speciális binokuláris kijelzőnek köszönhetően térbeli képet látunk. A szonda leszállása közben úgy érezhetjük, hogy az Űrbatyuval együtt zuhanunk be a landolási körzet erdőségének lombkoronájába.

A virtuális valóság technológia évtizedeken keresztül csak korlátozott mértékben volt elérhető a közemberek számára. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyesületünk az országban először mutatja be a közeli világűrt úgy, ahogy még senki sem látta azelőtt…

Az Űrbatyu hihetetlen felvételei mellett egy ügyes VR applikáció segítségével bejárhatjuk a Nemzetközi Űrállomást is. E szimuláció grafikája hihetetlenül kifinomult és részletes, olyannyira, hogy a valódi asztronautákhoz hasonlóan a felhasználó is elveszti a fent és a lent bolygónkon megszokott fizikai határait.

E programmal az a célunk, hogy sok-sok helyre elvigyük a virtuális űrutazás hazai „instant” élményét, s századunknak megfelelő technikákkal keltsük fel az emberekben az érdeklődést az űrkutatás és a csillagászat csodálatos világa iránt! Az Oculus Quest 2 VR szemüvegekkel űrhajósokká válhatunk vagy kalandozhatunk az Űrbatyu II-vel a világűr határán.

Ezt az egyedülálló és újfajta élményt nem szabad kihagyni!

A programot 8 éves kortól ajánljuk.

4. „A Csillagok háborúja és a csillagászat világa”:

A Star Wars a világ egyik legismertebb fantasztikus története. Mi köze lehet egy fantaszták által alkotott szórakoztató filmnek a valósághoz vagy a tudomány világához? Első ránézésre nem sok. Azonban a képzelőerő máza alatt a Star Wars univerzuma mégis feltárható tudományos szempontok alapján. Az előadás filmes jelenetek beemelésével mutatja be a bolygók kialakulását és fejlődését e kultikus filmsorozat legismertebb helyszínein keresztül. Olyan kérdésekre kereshetjük a választ, hogy vajon miért olyan sűrű a Hoth bolygórendszer aszteroida-övezete? Létezhetnek-e kettős csillagrendszerekben lakható bolygók? Fellelhetjük-e a saját naprendszerünkben a Mustafar nevű hold ikertestvérét? S végül, melyik az a bolygó a Star Wars-ban, mely egyáltalán nem illik bele a bolygókeletkezésről kialakított elméleteinkbe? Ez az előadásunk igazi kapocs a képzelet és a tudomány között. Célunk, hogy a fiatalokat úgy szerettessük meg a csillagászat világával, hogy közben úgy érezzék, csupán egy laza mozi-vetítésre ültek be! Ezt a programunkat nem csak Star Wars rajongóknak ajánljuk!

5. „A vörös bolygó titkai”:

A vörös bolygó, vagy másnéven a Mars, a legizgalmasabb égitest a Naprendszerben. Évszázadok óta foglalkoztatja az emberek képzeletét ez a poros világ. Az előadásban a planéta kutatásának történetét ismerhetjük meg a viktoriánus időszak „marslakós” tévképzeteitől az első űrszondák látogatásán át, egészen napjaink modern Mars-kutatásáig. Közben fellebben a fátyol a bolygó múltjáról és jelenéről, s megpróbáljuk az eddig kapott kutatási eredmények alapján felvázolni azt, hogy vajon kialakulhatott-e az élet a Mars bolygón? Találhatnánk-e napjainkban is életet a planétán?

Programunkat egy Mars-meteorit szilánk megtekintésével, űrszonda modellek és 3D nyomtatott felszíni modellek interaktív bemutatójával zárjuk.

6. „LEGO Marsjáró foglalkozás”:

Interaktív LEGO marsjáró foglalkozásunk az országban elsőként enged exkluzív bepillantást a Mars robotos felderítésébe. A BCSE távirányítható, programozható LEGO marsjáróival a gyerekek saját maguk tapasztalhatják meg egy 4x3 méteres marsi terepasztalon ezeknek a szerkezeteknek az irányítását és működését. Eközben a programozás és az űrkutatás legújabb eredményeiről is első kézből értesülnek. A három Mars-jármű más-más szerkezeti összetételének köszönhetően játékos formában tárja fel eme tudományterület minden izgalmas részletét.

A Clarke2001 rover manipulátorkarjával a kőzetminta tárolók mozgatását prezentáljuk. A Clarek2010 rover wifi kamerája segítségével a résztvevők egy tablet kijelzőjén követhetik nyomon, amit a vizuális felderítő robot érzékel, s ez alapján irányíthatják azt. A Pathfinder speciális felfüggesztéssel épített járművünk pedig a modern, Marson működő roverek terepjáró tulajdonságait mutatja be a foglalkozáshoz felállított nagy terepasztalon.

Ismerjük meg játékkal és a modern technológia legújabb vívmányaival az űrkutatás legizgalmasabb ágát!

A program hossza igény szerint választható. Foglalkozásunkat 7 éves kortól ajánljuk!

7. „Amikor az istenek csillagok voltak”:

Ebben az előadásban megelevenítjük az adott évszak csillagképeit. Ebben egy Stellarium nevű planetárium program lesz segítségünkre, mellyel pillanatok alatt megeleveníthetővé válnak a görög csillagmitológia izgalmas történetei. Ám a görög mítoszok mellett kiemelt figyelmet fordítunk a magyar kultúrához szervesen kapcsolódó legendákra is; így egy izgalmas kalandozás keretében ismerkedünk meg a csillagmitológia mesés világával. Az előadás hossza körülbelül egy óra.

 

II. „Nappali csillagunk” távcsöves bemutatónk

Az egyesület távcsöveinek segítségével a Nap felszínét vesszük szemügyre. Távcsöveinket különféle speciális szűrőeszközökkel szereljük fel – ezekkel a Nap felszínén látható jelenségeket – napfoltokat, fáklyamezőket – vizsgáljuk meg. Illetve segítségünkre lesz egy amerikai Coronado típusú H-alfa naptávcső, mellyel a Nap koronájában kialakuló protuberanciák figyelhetőek meg. Ezek mellett egy montázs segítségével hallhatunk a Nap biztonságos megfigyeléséről; illetve minden olyan egyéb jelenségről, mely központi csillagunkkal kapcsolatos (pl. napfogyatkozás). A bemutatót egy, az egyesület által házilag készített „Napkályha” teszi még izgalmasabbá, melynek segítségével végzünk kísérleteket; illetve főzünk virslit – mindebben a Nap fúziós energiáját használva fel.

    

III. Esti távcsöves bemutatók:

Fő profilunk természetesen az éjszakai égbolt észlelése – ennek bemutatása az érdeklődő közönség számára, mindeközben pedig természettudományos ismeretek terjesztése mindarról, amit látunk! Az időjárástól, a helyszíntől és az évszaktól függően a Hold, a bolygók illetve különféle mély-ég objektumok kerülnek terítékre! Külön kérésre az egyesület legnagyobb távcsövét is rendelkezésre bocsájthatjuk, melynek teljesítménye a Pannon Csillagda fő műszerével azonos. Házhoz visszük a csillagvizsgálók nyújtotta teljesítményt!