2019 áprilisi klubfoglalkozás

Szeretettel várjuk tagjainkat és az érdeklődőket áprilisi klubfoglalkozásunkra, az ajkai Babucsa Civilházba (Csók u. 1.)!

Áprilisi klubfoglalkozásunk vendége és előadója: Rezsabek Nándor

Időpontja: 2019.04.12. péntek, 18 órától

Az előadás címe: 
A Meteoritkráter Expedíció kalandjai

Tartalma:
2018 júliusában a lengyelországi Poznan volt a helyszíne a Meteoritkráter Expedíció elnevezésű projekt környezettudományi kutatóexpedíciójának. Külvárosában található a világ 190 regisztrált impakt krátere közül a Magyarországhoz legközelebbi, a 7 kisebb–nagyobb, 3000–6000 éves asztroblémből álló Morasko-krátermező. Az expedíció megszokottól eltérő jellegét az adta, hogy nem geológiai megközelítéssel élt, s nem a kráter(ek) földtani viszonyaira koncentrált, hanem azok geomorfológiáját, valamint környezettudományi szemmel talajviszonyait, hidrológiáját, állat- és növényvilágát, természetvédelmét, kultúrtörténetét tette vizsgálat tárgyává. Mindezt kiegészítette az az ismeretterjesztő jelleg, amelynek során a természettudományok iránt fogékony közönség figyelmét felhívta a meteoritika, a geográfia, a környezettudomány aktuális kérdéseire és érdekességéire. Az expedíciósorozat Morasko után sem vesztett lendületéből: „napközis” programokkal folytatódott, a történelmi magyar meteoritok határontúli és anyaországi szórásmezőinek és emlékhelyeinek bejárásával. Az előadás az Meteoritkráter Expedíció eddigi kalandjaiba enged bepillantást.

Előadónkról:
Rezsabek Nándor; üzemmérnök (BSc); környezettan szakos hallgató (BSc); tudományos újságíró; a Tudományos Újságírók Klubjának tagja; a csillagaszat.hu rovatvezetője; a Planetology.hu főszerkesztője; a Rezsabek Nándor astronomy-geology bloggere

Esemény dátuma: 
2019. April 12. (Friday) 18:00
Események: