Makettépítő pályázatunk díjazottjai

Mi, a Bakonyi Csillagászati Egyesület az idei űrhajózás napja alkalmából makettépítő pályázatot hirdettünk meg Távoli világok meghódítói címmel. A pályázat nem jöhetett volna létre a Schwa-Medico Kft. támogatása nélkül, hiszen az ő felajánlásuk biztosította az értékes LEGO nyereményeket.

A pályázatra a 3-12. osztályos gyerekek munkáit vártuk, akik 3-10 fős csoportban pályázhattak. A feladat egy marsi vagy holdi bázis illetve kolónia megépítése volt egyszerű, a háztartásban is fellelhető anyagokból. Emellett be is kellett mutatni, hogy hogyan működik a létesítmény, illetve mit láthatunk a maketten. Ehhez egy 1A4-es oldalú leírást, fotókat vagy videókat kellett mellékelniük.

Az ország minden tájáról érkeztek pályaművek. Ezek közül a bírálati szempontok alapján 5 nyertes csapatot választottunk ki. A szakmai zsűri tagjait a Bakonyi Csillagászati Egyesület illetve a Planetology.hu tudományos-ismeretterjesztő blog két főszerkesztője, Rezsabek Nándor alkalmazott környezetkutató, üzemmérnök, tudományos újságíró és Kovács Gergő geográfus, csillagász, tudományos újságíró képviselték. A díjazás során olyan szempontokat vettünk alapul, mint a makettek kidolgozottsága illetve a mellékelt leírás (adott esetben videó) tudományossága (természetesen az adott korosztály tudásához mérve). Azonban még így is nehéz volt kiválasztani az 5 legjobbat, melyek mindegyike valamilyen marsi helyszínt mutat be.

A döntés meghozatala után a következő eredmény született:

3. HELYEZETT

Megosztott 3. helyezést szerzett két csapat.

A MARSLAKÓK (Budapestről, tagjaik 3. osztályosok: Halbauer Tímea, Mihalkov Zsombor, Rechtorisz Mátyás és Taczman Ákos, felkészítő: Mihalkovné Szakács Katalin) egy marsi telepet mutattak be alapos kidolgozottsággal és tudományos háttérrel.

A KANYONLAKÓK (a fehérvárcsurgói Gróf Károlyi József Tagiskola 7. osztályos tanulói: Baranyai Zoltán, Fazekas Balázs, Horváth Csenge, Komendó Márk, Máté Tamás, Pánczél Azbej Endre, Schrőder Ábel, Tenki Dominik és Tóth Kitti, felkészítő: Pál Valentina). Pályaművükben a Vallis Marineris Candor Chasma fantázianevű kolóniát mutatták be.

Nyereményük csapatonként 1-1 doboz LEGO Nemzetközi űrállomás (21321).

2. HELYEZETT

A HÓDITOK (a budapesti Wesselényi Utcai Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola 10-12 éves diákcsoportja: Hegedűs Simon, Hegedűs Noé, Horváth Alíz, Horváth Dzsesszika, Kovács Ronald Ármin és Szabó Attila; felkészítő: Czeglédi Júlia) egy marsi telepet és a geológiai viszonyokat is bemutatták.

Nyereményük 1 doboz LEGO NASA Apollo 11 holdkomp (10266).

1. HELYEZETT

Megosztott 1. helyezést szerzett két csapat.

A BIRODALMI KÉREGETŐK (a Kiss György Csillagda és Mira Csillagászati Szakkör vegyes korosztályú, 9-15 éves tagjai Nagyszénásról: Lustyik Jázmin Helga, Bagi Zsombor, Ozgyin Szabolsc Martin, Uhljár Dániel László, Zamba Inez, Tar Tünde, Huber Bíborka Éva és Molnár Endre; felkészítő: Fődi Andrásné) egy, Lacus fantázianevű marsi bázist készítettek el.

A TAKÁCSOK (egy sümegi család tagjai, 16-18 évesek: Takács Zoltán, Takács Ronetta és Takács Raul) is egy marsi kolóniát építettek meg, illetve mutattak be.

Nyereményük csapatonként 1-1 doboz LEGO NASA Apollo Saturn V (92176).

Az ajándékokat postán juttatjuk el a kapcsolattartók által megadott postacímre!

Köszönjük a munkát a pályázó gyerekeknek, illetve a felkészítőknek. Emellett ismételten köszönjük a Schwa-Medico Kft. támogatását, melynek köszönhetően a díjazottak ilyen színvonalas ajándékban részesülhettek!

Minden nyertesnek szívből gratulálunk!